Vandersanden Group

Vandersanden Group

​​​​​​​Datum: 15/10/2016

Oplossing: Combinatie van 2D- en 3D cameratechnologie

Eigenschappen
Contactloze meting
Zeer nauwkeurig (micron)
Hoge meetsnelheid (msec)

Systematiek controlesysteem vormafwijking.

De In line dimension tracker wordt toegepast bij Vandersanden Group, Belgisch fabrikant van bakstenen. Dit visiesysteem voert kwaliteitscontroles uit op diverse types van bakstenen.

  • De bakstenen bewegen aan hoge snelheid richting het systeem
  • Met behulp van 3D-lasertriangulatie wordt een 3D-puntenwolk gecreëerd
  • Kalibratie geeft exacte afmetingen van de bakstenen qua hoogte, breedte en lengte
  • Het visie-systeem detecteert afwijkingen in dimensies

De witte LED-bar en camera nemen het beeld op in grijswaarde óf in kleur en geven zo informatie over oppervlaktegesteldheid, verkleuring, … Specifiek aan deze toepassing is dat we dit realiseren met één enkele camera die alternerend beelden opneemt bij verschillende belichting: één maal met laser, één maal met wit licht. En dit aan zeer hoge snelheid. Het 3D-beeld wordt hierbij verkregen met behulp van de lasertriangulatie-methode of “Sheet-of-Light”-methode. Hierbij neemt de camera de geprojecteerde laserlijn op, waarna de software deze vertaalt in een puntenwolk. Deze samengestelde puntenwolk vormt een wiskundig model van het reële object.

Door gebruik te maken van een gecalibreerde opstelling is het mogelijk om absolute maatvoering te bepalen. Door de juiste laser en camera-resolutie te kiezen, is dit zelfs mogelijk tot op micron-niveau. Indien er meerdere visie-opstellingen geplaatst worden, kunnen alle vlakken van een voorwerp (boven- onder- en zijkanten) in beeld gebracht worden om zo een totaal 3D-model in kaart te brengen. Dit kan dan getoetst worden aan een bestaande CAD-tekening. Maar ook omgekeerd kan van hieruit een CAD-tekening aangemaakt worden.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden?
Bekijk onze andere realisaties.